Zwevend…
Eentje die op mijn lijstje stond: de Eikelboorder of kleine eikelboorder (Curculio glandium).
Dit leuke snuitkevertje met een lange neus is tussen de 5-7 mm groot. De kever heeft een roodbruine, soms geelbruine kleur.
De Eikelboorder schijnt veel te lijken op de hazelnootboorder, maar de voelknots is anders van vorm. Bij de hazelnootboorder zou deze tweemaal zo lang als breed moeten zijn en bij de eikelboorder drie maal zo lang als breed. Ok, schuifmaat erbij: ik denk dat 3x zo lang als breed hier aan de orde is.
Volgens wikepedia is de snuit bij de vrouwtjes even lang als het lichaam en bij de mannetjes is iets korter. Conclusie: dit is een mannetjes Eikelboorder!
Met de lange snuit wordt door het vrouwtje een gaatje geboord in een nog onrijpe eikel. Daarin legt ze dan minstens 2 eitjes die na een week of 2 uitkomen. De larve eet de eikel van binnenuit op. Als de eikel in de herfst valt boort hij zich een weg naar buiten om in een diepe tunnel in de grond te verpoppen. In mei /juni van het jaar er op komt er dan een nieuwe eikelboorder boven de grond.
Ik zag achteraf nog een grappig effect: door de haartjes op het blad waar de eikelboorder op zat leek het net of alles (poepjes, korreltjes, incluis het kevertje) boven het blad zweefde.
Sony A6000 + Laowa 65mm f/2.8 2x ultra-macro + Godox TT350S flash ISO125; 1/160s ; f16
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–