Zeldzaam gezwam…

Zeldzaam gezwam…

Zalmzwam (Rhodotus palmatus)

Zit ik daar op m’n gemak als een soort van Paulus de boskabouter paddenstoelen te fotograferen, kom ik ineens in gesprek met een andere meneer, ook al zo’n boskabouter. Altijd leuk om met anderen met dezelfde interesse (in dit geval paddenstoelen) te praten. Hij kwam zelf heel vaak in dit bos, wel zo’n 25 keer per jaar en wist nog wel een paar leuke bijzondere paddenstoelen te vinden, mocht ik interesse hebben. Natuurlijk, dat sla ik niet af.


En zo hoste ik een flinke tijd met hem door dit bos en wees hij me op een aantal leuke paddo’s. Zoals deze vrij zeldzame Zalmzwam (Rhodotus palmatus). Hij volgde die al van begin tot einde en had er een hele serie van gemaakt. Ze waren wel over het mooiste punt heen, maar ik vond de onderkant er nog schitterend uitzien. Van onderen gefotografeerd leken het wel een soort palmbomen en laat dat nou net de betekenis zijn van z’n 2 naam ‘palmatus’.

Ze zijn vrij zeldzaam juist omdat ze op iepen groeien. De iepziekte heeft er voor gezorgd dat er steeds minder iepen voorkomen in Nederland en daardoor dus ook deze zwam. Erg jammer. De naam en de kleur doen misschien vermoeden dat hij naar zalm zou smaken en ruiken. Maar nee, hij ruikt naar fris fruit en is niet eetbaar, dus als je ze tegenkomt alleen bewonderen en laten staan! Zo kunnen anderen hem ook nog eens zien en fotograferen.

Ik weet nu waar deze soort voorkomt, volgend jaar maar kijken of hij er weer is. Vooral de jonge zalmzwam schijnt erg mooi te zijn. Roze bolletjes met een soort wit visnet er over heen gedrapeerd. Ook kunnen ze door een snelle groei druppels uitscheiden, gutatie genaamd. Lijkt me mooi om ze dan op de foto te zetten. Nog een aantal maandjes geduld…

Zalmzwam (Rhodotus palmatus)

–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.