Wortel- en pompoensoep

Wortel- en pompoensoep

Bereidingstijd

45 minuten (incl. in stukken snijden pompoen)

Ingrediënten

(4 personen)

  • 1 ui
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 tl kerriepoeder
  • ~1000 gr winterwortel
  • 1  pompoen (ontdaan van pitten ~1000 gr)
  • 1 lt kippenbouillon
  • 1 kippenbouillionblokje
  • 100 ml crème fraîche
  • 15 gr (verse) koriander
  • Staafmixer

Bereiding

Voorbereiding

  1. Snij een ui fijn en de wortelen en pompoen (kan meestal inclusief schil) in stukjes.

Bereiding

  1. Fruit de ui aan in olie op hoog vuur en voeg de kerrie toe.
  2. Voeg daarna de wortel en pompoen toe, zet het vuur lager en bak de groenten 5 min.
  3. Voeg de bouillon toe (= extra bouillon blokje voor de smaak).
  4. Laat de soep ongeveer 25 min zachtjes koken.
  5. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.

Schep de soep in borden, garneer met een lepel crème fraîche en verse koriander.

 

Pompoen, winterse overvloed aan vitaminen en mineralen.

Weet je dat pompoen bron van vitamine B2vitamine C en ijzer is? En dat de schil van de meeste pompoenen eetbaar en vol gezonde vezels is?  En weet je hoeveel kwaliteit de pompoenpit bezit? Hieronder mijn ervaring met dit zeer oude cultuurgewas.

IJzer

Pompoen bevat veel ijzer en dan ook nog eens goed op te nemen ijzer, belangrijk voor het vervoeren van zuurstof in je bloed. Zuurstof is nodig voor het verbranden van energie en zonder goede verbranding voel je je moe… en dus pompoen eten in de winter!

Provitamine A

Ook bevat pompoen veel caroteen ofwel provitamine A. Vitamine A is belangrijk voor je ogen. Daarnaast hebben carotenoïden een anti-oxidante werking en ze leveren een positieve bijdrage aan het op peil houden van ons afweersysteem. Ook dragen carotenoïden bij aan de celgroei. In de huid zorgt vitamine A voor bescherming tegen UV(ultraviolette straling).

In wortel van zit veel bètacaroteen. Je lichaam zet deze stof om in vitamine A. Dit is goed voor je huid en ogen en helpt tegen nachtblindheid. Ook kan vitamine A jouw lichaam helpen te beschermen tegen infecties.

Bètacaroteen blijft in wortels aanwezig als je ze verhit.  De stof wordt het best in je lichaam opgenomen als je wortels combineert met vet, zoals olie, boter of crème fraîche.

Genezende werking

Pompoen op het menu zetten is zeer aan te bevelen bij hypoglykemie of diabetes. In de Chinese kruidenleer wordt pompoen ingezet tegen oedeem (zwelling) aan handen en voeten.

Na de bevalling stimuleert pompoen de productie van moedermelk. In Curaçao wordt van pompoen een papje gemaakt dat op ontstekingen of irritaties gelegd wordt. Verder kan je je borst er mee insmeren waardoor pompoen verlichting brengt bij bronchitis.

Ook werkt het eten van pompoen vaak heilzaam bij darmontstekingen.

Pompoentpit

Naast het vruchtvlees van de pompoen zijn ook de pitten waardevol. Ze bevatten: vitamine E, fosfor, silicium, zink, eiwit en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn vetten die wij nodig hebben voor het maken van nieuwe cellen en een flink aantal hormonen en ze zorgen voor toename van goed cholesterol. De pompoenpit werkt vochtafdrijvenden ze bevatten stoffen die problemen aanpakken met de prostaat en deze helpen voorkomen. Droog de pit zelf of koop ze kant en klaar gedroogd bij je natuurvoedingswinkel.

Wormdrijvend

De pit van de pompoen werkt wormdrijvend. In het dunne vliesje tussen schil en pit zit namelijk een bepaald zuur dat de worm verlamt waardoor die de binnenzijde van de darmwand loslaat. Oude kruidenboeken melden dat je, afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en het soort wormen, 15 tot wel 100 pitten moet eten. Lintwormen vereisen de hoogste dosering. Mocht je deze remedie overwegen, dan is het van belang dat je de pit langdurig kauwt en een uur na inname nog een eetlepel (pompoenpit-) olie neemt.

Een variant op dit recept schrijft voor dat de zaden gemalen, daarna met wat water gemengd, gezeefd en gedronken de beste remedie vormt tegen wormen.

Schil

De vezelrijke schil van de oranje pompoen kan je de grootste tijd van het jaar gewoon gebruiken. Naarmate het winterseizoen vordert en de pompoenen langer liggen, wordt de schil wat houteriger. Vanaf eind februari raad ik je aan de oranje pompoenen te gaan schillen. De schil van de groene pompoen is wat stugger maar wel eetbaar. Ik zou die apart gebruiken bijv. om pompoenchips van te bakken.

Kopen

Er zijn honderden soorten pompoenen. In de Nederlandse winkels kennen we vooral de groene en oranjeHokkaidopompoen. Soms tref je een butternutpompoen aan en Turkse of Marokkaanse winkels verkopen ook wel stukken reuzenpompoen.

Bewaren

Pompoen is een goede bewaargroente. Tot aan het voorjaar kan je de pompoenen van de afgelopen nazomer eten. Leg de pompoenen niet te koud weg. Tussen de 10 en 15 graden Celsius is de beste bewaartemperatuur. Leg ze in een goed geventileerde ruimte. Ik bewaar mijn pompoenen in een soort hooikist, gemaakt van een oude vouwkrat met daarin wat hooi en die heb ik naast mijn fiets in de box gestald.

Reacties zijn gesloten.