Testosteron bommetjes…

Testosteron bommetjes…

Auerhoen (Tetrao urogallus)

Cotman watercolours tubes, Faber Castel Pastel potloden op Saunders Waterford 300gsm 310×230 Cotton Satiné High White papier

Deze indrukwekkende vogel is het mannetje van het Auerhoen (Tetrao urogallus). Deze hoender is zo’n 74-90 cm lang (inclusief de 25 cm lange staart) en kunnen tot wel zo’n 4.5 kg zwaar zijn. De vrouwtjes zijn zo’n 1/3 kleiner en lichter. Ook missen zij, zoals vaak bij vogels, het opvallende verenkleed van het mannetje. Zij zijn licht-grijsbruin gebandeerd.

Aan het einde van de winter zoeken de mannetjes elkaar op bij hun baltsplaatsen om de vrouwtjes te veroveren. Ze maken zich groot door hun kop omhoog te heffen, de vleugels wijd uit te laten hangen en hun grote staart in een mooie waaier op te zetten. Daarbij maken ze een soort dubbelklikkend geluid wat in een sisser eindigt. Ik vind het een beetje op een slecht startende oude motor lijken. Het zijn dan echte testosteron bommetjes, nou ja , zeg maar bom. Strijdlustig en agressief. Naast dat geluid vechten de mannetjes namelijk ook met elkaar, elkaar met de vleugels slaand. Soms leidt dat tot de dood van de tegenstander. Zelfs mensen verjagen ze van hun terrein!

Na de paring gaan de vrouwtjes in de buurt van de baltsplekken nestelen en leggen 6- 8 eieren, de mannetjes zijn na de baltsperiode ineens veel minder aanwezig en agressief.

In Nederland komen ze eigenlijk niet meer voor, de dichtstbijzijnde populatie schijnt zich in het Zwarte Woud in Duitsland te bevinden. Verder komt hij in Scandinavië en naar het Oosten (Polen, Balkan, Rusland) en delen van Spanje en in Schotland voor.

📸 Thorsten Schulze via Pixabay


–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.