Tartin van stoofperen

Tartin van stoofperen

Bereidingstijd

60 minuten

Ingrediënten

(6 personen)

  • 200 g bloem (+ voor bestuiven)
  • 2- 3 eetlepel suiker
  • 100 g koude boter in stukjes
  • 1 losgeklopt ei
  • scheut citroensap
  • 8-10 stoofpeertjes
  • 60 g boter
  • 160 g kristalsuiker
  • 2 theel. kaneel + 2 theel. gemberpoeder
  • ingevette lage bakvorm (26 cm)

Bereiden

Korstdeeg

  1. Meng bloem, suiker, snuf zout.
  2. Wrijf met je vingers de boter door het bloemmengsel tot het de structuur van grof zand heeft.
  3. Kneed het ei erdoor, vorm een bal als het deeg niet meer plakt, wikkel in plastic folie en leg minstens een uur in de koelkast.

Peren bereiding

  1. Zet een bak met water en citroensap klaar.
  2. Schil de stoofperen (dunschiller), klokhuizen eruit.
  3. Snijd ze boven het citroenwater in schijfjes (scherp mes).
  4. Smelt de boter op laag vuur in een braadpan.
  5. Roer de suiker erdoor tot je een grove suikerstroop hebt.
  6. Laat intussen de peerplakjes uitlekken (vergiet).
  7. Doe ze in één keer bij de suikerstroop (let op: spat!), kaneel en gember erbij.
  8. Schep de peren op hoog vuur 15-18 minuten om tot ze beetgaar zijn en het vocht is gekaramelliseerd en grotendeels verdampt.

Taart maken

  1. Verdeel de peer-met-karamel over de taartvorm en laat afkoelen.
  2. Verwarm de oven tot 200 °C.
  3. Rol de deegbal uit op een schoon, goed bebloemd aanrecht, tot een lap ca. 4 cm groter dan de taartvorm.
  4. Snijd mooi rond bij, rol de deegplak rond de deegroller en rol het deeg voorzichtig af over de stoofperen.
  5. Druk rondom de randjes naar beneden.
  6. Bak de taart in 20-25 minuten knapperig.
  7. Laat 10 minuten afkoelen, leg een platte schaal op de vorm, draai samen en laat de taart op de schaal glijden.

Serveren met slagroom!

Bron: volkskrant.nl

Reacties zijn gesloten.