Ingrediënten
(4 personen)
- 600 g vastkokende aardappels/zakje aardappelschijfjes
- 2 aubergines
- olijfolie om in te bakken
- 0.5 bosje dille
- 40 g roomboter
- 50 g bloem
- 400 ml water
- 1 groentebouillonblokje
- 200 ml mascarpone
- 150 g geraspte jonge kaas
- 3 vleestomaten
- 300-400 g gerookte zalm
- Peper en zout
Extra nodig
- ovenschaal
|
Bereiden
Voorbereiden
- Als je losse aardappels gebruikt:
Schil en snijd de aardappels in dunne plakjes.
- Kook de aardappelplakjes in circa ó minuten gaar.
- Giet af en stoom droog.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de aubergines in plakken.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de aubergines om en om in circa 6 minuten.
- Snijd de tomaten in plakjes.
- Snijd de dille fijn.
- Smelt voor de saus de boter in een steelpannetje.
- Roer de bloem erdoor en gaar circa 1 minuut.
- Schenk al roerend met een garde het water erbij.
- Voeg het groentebouillonblokje toe.
- Breng aan de kook en kook de roux in circa 5 minuten tot een dikke saus.
- Haal de pan van het vuur en roer de mascarpone, dille en de helft van de geraspte kaas door de saus.
- Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
Moussaka maken
-
Verdeel de helft van de aardappels, de helft van de aubergines, de helft van de tomaten en de helft van de gerookte zalm over een met olie ingevette ovenschaal.
-
Schenk de helft van de saus erover en herhaal de handelingen in dezelfde volgorde.
-
Eindig met de resterende geraspte kaas.
Bakken
-
Bak de moussaka met gerookte zalm in de oven in circa 15 minuten goudbruin en gaar.
|