Ingrediënten
(6-8 personen)
- 1,5 liter visbouillon (3,5 blokjes)
- 50 gram roomboter
- 60 gram bloem
- 1 ui grof gesneden
- 1 prei
- 1 winterpeen
- 1 stengel bleekselderij
- 3 (vastkokende) aardappelen
- 175 ml kookroom
- 300 ml melk
- 150 gram kabeljauw, tilapia of andere stevige witvis (ontdooid, ~2 moten)
- 250 gram zalm (ontdooid, ~2 moten)
- 150 gram gemengde zeevruchten
- 1/2 bosje verse dille
- Zout en peper
|
Bereiden
- Zet de visbouillon op het vuur in een aparte pan, dus niet de uiteindelijke soeppan. Ui, prei, wortel, aardappelen en selderij in niet te kleine stukken snijden en even in 1 schaal doen, kan allemaal bijelkaar.
- Verdeel de vis in mooie blokken.
- Snij de dille mooi fijn.
- Boter smelten in de soeppan.
- Voeg de aardappelen, wortel, prei, ui en bleekselderij toe en bak onder af en toe roeren 8 minuten.
- Bloem toevoegen, met een houten lepel goed roeren en op een klein vuur 1 minuut meebakken.
- Schenk dan de bouillon erbij. Eesrt 2 scheppen, goed roeren en eventuele ‘aankoek’ los maken. Daarna de rest en even goedcroeren.
- Breng de soep aan de kook en laat dit 15 minuten koken op een laag vuur.
- Voeg dan de vis toe en laat nog 8 minuten pruttelen tot de vis gaar is.
- Voeg de zeevruchten, melk, room en dille toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat heet worden, maar niet meer koken!
Tip:
Serveer met zuurdesembrood met noten en echte boter of met echt Iers sodabrood!
|