Schitterend blauw…
Cotman watercolours tubes, Faber Castel Pastel potloden op Saunders Waterford 300gsm 310×230 Cotton Satiné High White papier
De grote keizerlibel (Anax imperator) is een schitterend mooie libel die algemeen voorkomt in België en Nederland. Het is ook de grootste libellensoort in Nederland met een lichaamslengte tussen de 64 en 84 millimeter.
Het mannetje valt het meeste op door zijn hemelsblauwe achterlijf met een zwarte lengtestreep aan de bovenzijde. De ogen zijn groen met een blauwe tint. Het vrouwtje heeft een groen (soms flets blauw) achterlijf met een brede donkerbruine lengtestreep. De ogen zijn groen, vaak met een bruine tint.
De mannetjes zie je vaker vliegen, de vrouwtjes zie je minder vaak en minder makkelijk, omdat die zich in de vegetatie schuilhouden. Niet voor de mannetjes, die vinden ze wel. Ze halen de vrouwtjes op en paren daarmee (in de bosjes). Het vrouwtje legt vervolgens de eitjes in water in drijvende afgestorven delen van waterplanten. De larven, die na ongeveer 3 weken uitkomen, kunnen dan na 1 of 2 winters tevoorschijn komen, waarbij ze tot wel een meter of 4-5 in de bomen in kunnen klimmen!
Je kunt de grote keizerlibel zien vliegen van half mei tot en met eind oktober, de meesten van half juni tot eind augustus. Je vindt ze bij verschillende soorten water, zoals grotere plassen, vijvers, kleinere plasjes, vennen, stromende sloten en kanalen.
Referentiefoto: eigen foto
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–