Ongekamde kuif….
Cotman aquarelverf (tubes),Winsor & Newton Watercolour professional, Hot pressed, 100% cotton, 300g/m2, 25.4 x 35.6 cm
Middelste zaagbekken (Mergus serrator) houden meer van zout/brak water dan van zoet water. Overwinteren doet deze zaagbek op een niet te ruwe zee. Ik zag (en fotografeerde) dit mannelijk exemplaar dan ook aan de zeezijde van de Brouwersdam. Het mannetje heeft een mooie groene kop waarvan de veren vaak verwilderd omhoog staan (daar is iig geen kam door gehaald). Een fel rood oog contrasteert daar dan lekker in. onder deze groene tooi zit een witte ring die overgaat naar een roestbruine borstpartij. Het verenkleed op het lijf is zwart met wit, met aan de zijflank veren met fijne patroontjes die een soort moire effect geven.
Vrouwtjes zijn minder uitgesproken van kleur, egaal grijs met een bruinige kop. Maar wel met een zelfde wilde bos op de kop!
Middelste zaagbekken hebben een dunne spitse oranjerode snavel. De naam zaagbek danken ze aan hun snavel waar een fijne tanding aanwezig is, lijkende op een zaag. Hiermee hebben ze goed grip op de watervlugge en gladde vissen, kreeftachtigen, wormen en insecten die zij eten. De naam ‘serrator’ is Latijn voor ‘zager’, iemand die zaagt.
Middelste zaagbekken broeden aan kusten en heldere binnenwateren in taiga, bergland en op de toendra. Maar ook in Nederland is hij sinds eind jaren ’70 een vaste broedvogel, zij het in kleine aantallen.
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–