Niet bepaald trouw…

Niet bepaald trouw…

Superb fairywren of ornaatelfje (Malurus cyaneus) ♂ + ♀

Cotman watercolours tubes, Faber Castel Pastel potloden op Saunders Waterford 300gsm 310×230 Cotton Satiné High White papier

Het schitterende blauwe vogeltje is het mannetje van het Ornaatelfje (Malurus cyaneus) (Superb fairywren). Het vrouwtje wat er naast staat is aanmerkelijk minder gekleurd, tegen het saaie af. Dit zangvogeltje komt voor in Australië. Ze leven daar in familiegroepen met een dominant paartje en wat helpers, die meestal de nakomelingen zijn. Met luid zingen en felle achtervolgingen verdedigen ze hun territorium.

Zo schattig als ze er uit zien, zo ontrouw zijn ze aan elkaar. Het dominante mannetje van de familiegroep heeft er totaal geen probleem mee om te paren met meerdere vrouwtjes in de groep, maar ook de vrouwtjes in andere groepen zijn niet veilig voor hem. Het dominante vrouwtje doet daar lekker aan mee en versiert de mannetjes van andere groepen. Ik las dat onderzoek aangaf dat zo’n 95% (!) niet de biologische nakomelingen zijn van het dominante stel… Ondanks de losbandigheid zorgen ze wel samen voor de jongen die ervan komen.

Waarom ze nu zo paren met jan en alleman? Het schijnt dat dat te maken heeft met afweermechanisme tegen roofvogels die wel zo’n elfje lusten. Die roofvogels zijn bang voor kraaien. En laat het ornaatelfje het geluid van kraaien na te kunnen doen, daarmee kunnen ze de roofvogels dus afschrikken. Maar ze kunnen het niet allemaal even goed nadoen. Mannetjes en vrouwtjes zoeken daarom andere partners op die het wel goed of beter kunnen nadoen. Dit zou dan nakomelingen moeten geven die het geluid ook goed na kunnen doen. Dit leidt echter tot steeds meer variatie op het vermogen om dat kraaien geluid te kunnen nabootsen binnen de populatie, wat weer leidt tot nog meer ontrouw (in de zoektocht naar betere partners) om het vermogen nog verder op te krikken.

Grappig detail wat ik op internet vond (ik weet dus niet of het waar is) is dat het dominante mannetje bloemen naar z’n partner schijnt te brengen. Onderzoekers denken dat dat een soort van goedmakertje is (mmm, waar ken ik dat van). Al dat gepaar met anderen kan leiden tot jaloezie en conflicten in de groep. Het bloemetje zou dan aangeven dat hij nog steeds om haar geeft (ja echt, dat doe ik! Die anderen stellen niets voor!).

Romantische ziel? Of is het toch een excuus om gewoon lekker los te gaan?

Wat is de natuur toch interessant!


–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.