Mooie stinkerd…
Op dit schilderij heb ik deze mooie vogel afgebeeld die je in Nederland eigenlijk niet (meer) ziet, de Hop (Upupa epops). Je kan hem met veel geluk wel eens zien als doortrekker in maart-mei en augustus-oktober, hij overwintert in Afrika. Zijn naam kan hij te danken hebben aan de baltsroep die duidelijk een soort van Hoep-Hoep-Hoep is. Maar ook zou het van het Franse ‘huppée’ (kuif) kunnen komen. In Duitsland heet hij de wedehoppe omdat hij al springend, hoppend, zijn voedsel opzoekt, de weide of boshuppelaar.
De mooie kuif wordt gebruikt als communicatie middel van allerlei emoties. Bij opwinding wordt de kuif helemaal opgericht.
Leuk weetje:
De vogels staan bekend als enorme stinkerds! Enerzijds omdat ze niet van opruimen houden: mest en voedselresten laten ze lekker in hun nest liggen (meestal een boomholte of een gat in een muur), anderzijds omdat het vrouwtje en de jongen een klier bij hun staart hebben die een geweldig stinkende vloeistof (ruikend naar rottend vlees) uit kan scheiden. Ze smeren dat in hun vleugels. Ook kunnen de jongen, als ze wat ouder zijn, hun ontlasting richting een indringer spuiten. Die ontlasting blijft dan in het nest liggen. Daarom heeft deze vogel ook wel (volks)namen als Schijthop, Strontlijster en Drekhaan.
Referentie fotos: Delyth Williams van Pixabay and Rajukhan Pathan van Pexels
Cotman watercolours tubes, Faber Castel Polychromos & Pastel potloden op Saunders Waterford 300gsm 310×230 Cotton Satiné High White papier
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–