Mijn eigen foto boek is binnen!
Ik kreeg van Saal de uitnodiging om hun Professional Line-fotoboek uit te testen. Dat wilde ik graag doen. Het leek me wel leuk om een soort Portfolio boek te maken van de macro foto’s die ik gedurende de eerste Corona Lockdown periode had gemaakt naast de foto’s plaatsen op facebook en instagram
Aan het werk
Nadat ik mijn op dat moment favoriete foto’s had uitgezocht ben ik aan het werk gegaan met het door Saal geleverde opmaakprogramma.
Je moet eerst de keuze maken welk soort product je wilt hebben, welke grootte en een aantal zaken als welke kaft, voorplaat (met acryl of niet etc).
Ik ben gegaan voor Professional Line 22×30 met een acrylvoorplaat
Dan start de editor op en kun je op 3 manieren je fotoboek gaan samenstellen:
1. Leeg document
Ik heb eerst de optie leeg document gebruikt. Maar dat is dan als je net begint behoorlijk overweldigend, want de editor bevat zeer veel mogelijkheden.
2. One minute
Dan toch maar de One minute optie waarbij je de foto’s kunt selecteren en het programma in feite het gehele boek voor je maakt. Werkt op zich goed, maar dat geeft dan ook een eigen volgorde. Je kon groeperen, maar dat zag ik dan weer niet terug in het fotoboek. Zag er op zich prima uit, maar het was dan toch behoorlijk veel werk om je eigen volgorde en opmaak er weer van te maken.
3. Autolayout
Uiteindelijk vond ik dan de Auto lay-out optie toch het prettigst werken, zit een beetje tussen de eerste 2 in, maar je hebt veel meer regie dan optie 2, maar hoeft ook niet alles zelf te doen zoals bij optie 1.
Van de foto’s had ik al van te voren bedacht hoe ik ze er zo’n beetje in wilde hebben en welke groepen, daarna inslepen, de automatische lay-out gebruiken, deze vervolgens uitzetten op de actuele pagina’s en de lay-out dan naar eigen zin verder aanpassen. Kijk dat werkte goed!
De editor
De editor is, zoals het plaatje laat zien, behoorlijk uitgebreid en bevat zeer vele mogelijkheden. Ik moest wel even uitzoeken hoe het eea werkte, maar uiteindelijk blijkt het heel intuïtief te zijn.
Maar zo kan je bijvoorbeeld
- De foto’s nog wat extra opmaak meegeven of zelfs automatisch laten bijwerken (hoewel je dat weer niet moet doen als je zelf je foto’s al helemaal bewerkt hebt…)
- De lay-out verder helemaal aanpassen. Er worden dan checks gedaan of er randen van je foto dreigen afgesneden te worden en dan wordt je gewaarschuwd en kan je dat aanpassen.
- Randen en schaduwranden aangeven
- Teksten invoegen in allerlei fonts
- Je kunt alles tussendoor opslaan als project.
- Ook kan je zelfs al een soort proefdruk maken in pdf zodat je een beetje idee krijgt hoe het er straks uit gaan zien. Dit is dan wel met een watermerk er op en zeker niet een echt printbaar geheel, de resolutie in een pdf is dan gewoon te laag.
Ik vond het programma in ieder geval erg fijn werken.
Opmerkingen over het opmaakprogramma
Ik liep wel tegen een paar kleine zaken aan:
- De opstart duurt wel even en het beeld flikkert dan wat heen en weer, maar uiteindelijk komt het programma dan toch in beeld.
- Het duurt ook even voor dat alle foto’s ingeladen zijn als je je opgeslagen project kiest om verder mee te gaan, maar alles is wel acceptabel
- Heel af en toe werd een geplaatste foto maar voor een deel in beeld getoond. Even van pagina’s wisselen hielp niet. Maar als je dan even je project opsloeg en opnieuw opende stond de foto er wel in z’n geheel
- De pdf toonde soms niet alle foto’s, dat bleek echter voor de echte afdruk goed te gaan
- Grootte van de foto’s en het boek en hoe het er dan uit gaat zien is moeilijk in te schatten, zou toch mooi zijn als je het fotoboek op ‘ware grootte’ op het scherm kon krijgen (je kan het zelf wel in zeer veel verschillende grootte op het scherm schalen). Ik heb nu zelf met een cm op het scherm de uiteindelijke grootte weten te benaderen (ongeveer 150%) op mijn beeldscherm. Dat geeft toch een beter beeld of je de grootte van de foto’s her en der goed hebt genomen.
- De donkerte van de afdruk is lastig in te schatten. Dit ligt niet zo zeer aan het programma. Maar op je scherm is het vaak toch wat lichter, en een afdruk is dan toch nog wat donkerder. Vond ik wel lastig. Ik had mijn foto’s zelf bijgewerkt dus heb ik de automatische bijwerkstand niet gebruikt. Wellicht dat dat nog helpt. Maar eigenlijk moet je je beeldscherm op afdrukken kalibreren of gebruik kunnen maken van een printer profiel. Maar dat is voor mij als ‘leek’ wellicht wat te lastig
Verzenden
UIteindelijk was het boek naar m’n zin en kon ik het gaan verzenden naar Saal. In dit proces wordt nogmaals een check gedaan of alles ok is (ook nog op afgesneden randen) en kan je eventueel nog wat wijzigen. OOk konje nog wat keuzes maken over papiersoorten etc. Ik heb bv High-end mat papier gekozen ipv het standaard mat papier.
Betaling
vervolgens begint het betaalproces. Het betalen ging snel en makkelijk, maar was allen wel beperkt tot credit card en paypal. Ik kon geen Ideal gebruiken.
Uploaden
Nadat de betaling voltooid was werd alles geupload naar Saal, Dit werd netjes aangegeven in een schermpje met hoever het upload proces was.
Aflevering
Er werd aangegeven dat het ongeveer 2 werkweken zou duren, uiteindelijk werd het netjes binnen 7 dagen bezorgd (via DHL)
Eindresultaat
Ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben over de geleverde kwaliteit. Het ziet er echt top uit, zeker die voorkant van acrylglas met de foto.
Hieronder een paar foto’s mbv mijn telefoon genomen, het ziet er in het echt natuurlijk veel beter uit 😉
Eindoordeel
Ik vond het leuk om te doen en het werkte allemaal lekker makkelijk. Het eindresultaat mag er zijn. Het kost wel wat, maar dan heb je ook wat.
Ik ga zeker in de toekomst nog eens een boek maken of losse foto’s bestellen
En als ik nog eens wat moet testen voor Saal: graag hoor! 🙂