Met een deukje of niet…?
In de heemtuin in Nunspeet zag ik een paar mooie grote torren met prachtige groen/brons metallic kleuren. Maar welke tor het precies is weet ik niet. In eerste instantie zou ik direct zeggen dat het een gouden tor (Cetonia aurata) is, maar een zeer sterk op de gouden tor lijkende soort is de gedeukte gouden tor (Protaetia metallica). Die zou meer algemener zijn dan de gouden tor.
Er zijn een aantal ‘minieme’ verschillen
- De gedeukte is meestal meer koperkleurig. Tja, meestal…`Ook zijn er veel kleurvarianten (bij beide soorten). Kleur is dus een slechte identificatiemethode.
- De gedeukte heeft ‘deuken’ in z’n dekschilden (duhh), parallel lopende met de middennaad. Maar op een foto is dit lastig te zien. Het lijkt er wel op dat in het midden het schild inderdaad een deuk heeft, maar als ik andere foto’s op het internet zo vergelijk kom ik er niet.
- Verder zou je dan nog kunnen kijken naar een uitsteeksel op het borststuk, net voor het midden. Bij de echte gouden tor is dat bol, terwijl die bij de gedeukte variant juist vlak is. Dat ontdek je dus pas thuis en heb ik natuurlijk niet waargenomen in het veld.
Ik kan hier dus geen definitieve naam aan geven, het wordt dus een soort ‘gouden torren’.
Weetjes:
Wat wel bij beide soorten voorkomt is dat de dekschilden met elkaar zijn vergroeid. De meeste kevers klappen de dekschilden omhoog bij het vliegen, maar deze soorten heffen de vergroeide dekschilden een klein eindje op en schuiven dan de ondervleugels door de uitsparingen in de dekschilden naar buiten.
De witte streepjes worden gevormd dooreen rijtje korte witte haartjes.
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–