Lust geen paardenvlees…

Lust geen paardenvlees…

Paardenbijter (Aeshna mixta)

Heb je dat nou ook? Loop je net een natuurgebied in, in dit geval de Haniapolder bij Dordrecht, loop je nog geen 1 minuut en dan dient zich al het eerste obstakel aan: een fotowaardig insect. Tja dat wordt dan geen verre wandeling vandaag…

In dit geval kwam ik een Paardenbijter (Aeshna mixta) tegen die tussen het riet aan het patrouilleren was. Ik wachtte rustig en bestudeerde zijn (want man) bewegingen. Hij deed zoals veel libellen doen: rondjes vliegen en van een aantal ‘vaste’ zitplekken het territorium in de gaten houden. Op een gegeven moment zag ik dat hij steeds weer terugkwam op een aantal plekken en heb me daarop geconcentreerd (en alvast ‘voor’ scherp gesteld). En toen hij ging zitten op een van die plekken was het al snel raak. Ik heb zo aardig wat foto’s geschoten waar ik tevreden over was.

Vreemde naam overigens: paardenbijter. Je hoort wel eens van mensen dat ze gestoken zijn door een libelle. Nou, dat kan niet, ze hebben geen stekel. Bijten dan? Ook dat is eigenlijk heel zeldzaam. Meestal vliegen ze juist weg bij bedreiging en aanvallen dien ze niet. Een enkele keer gebeurd het toch wel eens, bijvoorbeeld als een vrouwtje ernstig gestoord wordt bij het eitjes leggen. Maar dan moet je het wel erg bont maken.

Maar, maar: paardenbijter dan?

Daar is een eenvoudige verklaring voor: De paardenbijter zie je vaak rondom vee, zoals bijvoorbeeld paarden. Dan lijkt het net of ze die aanvallen, bijten. Maar in werkelijkheid jagen ze op de insecten (zoals bijvoorbeeld dazen) die rond het vee vliegen. Dat vee is dus waarschijnlijk juist blij met de paardenbijters! Hij had dus ook koeienbijter of schapenbijter kunnen heten, maar het is paardenbijter geworden.

Paardenbijter (Aeshna mixta)
Reacties zijn gesloten.