Koekoek?
Deze bloedbij van zo’n 1,5 cm was druk over het zand rennend en vliegend bezig, waarschijnlijk op zoek naar een nest van gastbij. Bloedbijen parasiteren namelijk op andere soorten bijen, m.n. groefbijen. De Grote bloedbij (Sphecodes albilabris) wijkt dan wel af, die parasiteert op de Grote zijdebij.
Er zijn een stuk of 20 verschillende soorten in Nederland bekend, maar lijken allemaal veel op elkaar: Zwarte kop en borststuk en een geheel of gedeeltelijk roodgekleurd achterlijf, wat vooral opvalt als ze opvliegen. Als ze op de grond zitten vallen vaak de donkere vleugels over het felgekleurde achterlijf.
De grote bloedbij is de grootste van zo’n 1-1,5 cm, de rest is meestal kleiner van formaat. Daarom denk ik dat dit een Grote bloedbij (Sphecodes albilabris) is
Ze worden ook wel Koekoeksbijen genoemd omdat ze zich gedragen als een koekoek. In plaats van zelf een nest te maken, legt het vrouwtje haar eieren in de nesten van andere bijen. Als een gastbij even niet oplet glipt ze het nest van de gastbij binnen. Ze legt snel haar ei en maakt zich weer uit de voeten. Als alles goed is gegaan zal de gastbij niets in de gaten hebben en zal de larve van bloedbij zich ongestoord te goed doen aan de voedselvoorraad. Soms gaat het zelfs nog verder en eet de larve het ei/eieren van de gastbij op.
Je vindt ze in biotopen waar hun gastsoort leeft, d.w.z. open zanderige vlaktes, duinen, hei en zandverstuivingen. Hoogtepunt is wel maart-april, maar je kunt ze eigenlijk wel tot september zien.
Ze voeden zich met nectar en stuifmeel van diverse soorten bloemen, zoals paardenbloem, speerdistel en Jacobskruiskruid.
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–