|
Bereidingstijd
1 uur (incl. in stukken snijden pompoen en voornamelijk wachten)
Een wat pittiger variant
|
Ingrediënten
(4 personen)
- 3 el boter of neutrale olie, zoals druivenpit- of mais-kiem olie
- 1,3 kg winterpompoen in blokjes van 2,5 tot 5 cm (~ 2 kleine pompoenen)
- 1 ui, grof gehakt
- 1 el fijngehakte knoflook
- 1 el geschilde, geraspte verse gember
- 1el kerriepoeder
- zout en versgemalen zwarte peper
- 1.25 liter Groentebouillon
- 2,5 dl kokosmelk (blik)
- 15 g gehakte, verse koriander naar wens
- 25 g gehakte lente-ui
- Staafmixer
|
Bereiding
Voorbereiding
- Snij een ui fijn en pompoen (kan meestal inclusief schil, zie onderaan) in stukjes.
Bereiding
- Verhit de boter of olie in een diepe koekenpan of middelgrote kookpan op matig tot hoog vuur.
- Voeg als de boter gesmolten of de olie heet is de pompoen en ui toe en bak onder af en toe roeren circa 5 minuten, tot de ui zacht is.
- Voeg de kruiden toe, bestrooi met zout en peper en bak nog 1 minuut.
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager, zodat de soep zacht kookt. Doe het deksel half op de pan en kook onder af en toe roeren circa 30 minuten, tot de pompoen uiteenvalt (~25 min).
- Voeg de kokosmelk toe, laat nog een paar minuten meekoken.
- Pureer met een staafmixer. Of laat iets afkoelen (hete soep is gevaarlijk), schenk in een blender en pureer voorzichtig.
Je kunt de soep tot dit punt twee dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Serveer koud of warm hem voor verder gebruik op.
Opdienen
- Verhit de gepureerde soep tot tegen de kook aan. Verhit zonder te laten koken. Proef, breng op smaak en garneer naar wens met extra zwarte peper en de verse kruiden.
Schep de soep in borden, garneer met een lepel crème fraîche en verse koriander.
|
Tips
Voor een nog geuriger soepje kun je 1 eetlepel korianderzaadjes in de vijzel malen en met de ui, de kerrie, gember en knoflook mee fruiten. Pureer de koriander en eventueel de bosui mee, dan mengen de smaken mooi met de soep.
Maak de soep een dag van te voren, de smaak zal dan veel krachtiger zijn.
Probeer ook eens andere pompoensoorten uit, vooral de boterpompoen. Bijna alle soorten worden heerlijk zacht als je ze pureert, met of zonder room.
Schil
De vezelrijke schil van de oranje pompoen kan je de grootste tijd van het jaar gewoon gebruiken. Naarmate het winterseizoen vordert en de pompoenen langer liggen, wordt de schil wat houteriger. Vanaf eind februari raad ik je aan de oranje pompoenen te gaan schillen. De schil van de groene pompoen is wat stugger maar wel eetbaar. Ik zou die apart gebruiken bijv. om pompoenchips van te bakken.
Bron: De vegetarier.nl