Ik heb er m’n buik vol van…

Ik heb er m’n buik vol van…

Elzenhaantje (Agelastica alni) ♀

Een vrouwelijk Elzenhaantje (Agelastica alni) met een hele dikke buik, vol met eitjes. Kan me niet voorstellen dat ze zich lekker voelt zo… Ze kan wel tot 900 oranje eitjes leggen! Daarna gaat ze dood.

Na een dag of 5-14 komen uit die eitjes olijfgroene larfjes uit, die later zwart worden. Al na 3 weken gaan ze zich verpoppen en na een dag of 10 zijn er weer nieuwe elzenhaantjes en begint het feest weer opnieuw. Dat gaat dus rap! Aan het einde van het jaar overwinteren kevertjes in de bodem en onder bladeren en afgestorven plantenresten.

De naam doet het al vermoeden, het Elzenhaantje is het belangrijkste bladetende insect op de Els (Alnus). Dit zit ook in de Latijnse naam. Zowel kevers als larven voeden zich hoofdzakelijk met de bladeren. De larven zijn echte rupsjes-nooit-genoeg, ze vreten en vreten en vreten. Je krijgt dan allemaal langwerpige gaten in de bladeren, dit wordt ook wel ‘venstervraat’ genoemd. Hierdoor kan de conditie van de bomen achteruitgaan, maar meestal overleven ze dat wel.
Naast de Els tref je ze ook aan op populier, hazelaar en wilg en soms ook op fruitbomen gezien. De kevers zie je vooral van april tot juni en kunnen (samen met de larven) een behoorlijke schade veroorzaken, zeker als ze in fruitbomen voorkomen. Beste bestrijding is het (lokken en) inzetten van insectenetende vogels, bijvoorbeeld meesjes, roodborstjes en merels.


–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.