Het neefje van…
Eerder zag ik al een groene zandloopkever, nu streek zijn neefje, de basterdzandloopkever of bronzen zandloopkever (Cicindela hybrida), bij mij neer. Het is een van de circa 5 soorten die in de Benelux voorkomen. Ook deze soort is een felle rover, zowel de volwassene kever als de larve hebben ook nu weer grote kaken. De plek waar ik ‘m vond was een warme zanderige omgeving van de Voornse duinen met wat spaarzame begroeiing. De groene zandloopkever heeft een mooie groene kleur, deze basterdzandloopkever is ook mooi, maar meer bruin met een soort van parelmoerglans en wit/gelig grillig gevormde vlekken op de dekschilden. Ook bij deze soort vallen de enorme ogen en kaken op.
Hij was wat moeilijk te pakken te nemen, hij verkende al lopende en vliegende de omgeving op zoek naar zijn voedsel: vooral mieren en andere insecten. Nou mieren zat daar. En die fotograaf? Die boeide ‘m totaal niet.
Kenmerkend ook voor zandloopkevers is dat de larven in kleine rechte tunneltjes leven die steeds breder wordt gemaakt naarmate de larve groeit. Het zijn kleine monstertjes met een wormachtig en stekelig lichaam. De kop is in vergelijking met de rest best groot te noemen en daarop zitten stevige kaken waarmee de arme langslopende insecten in een flits, bijna zonder dat ze het doorhebben, gegrepen worden. Misschien ken je de larve van mierenleeuw wel, daarmee kan je het vergelijken, die gedraagt zich hetzelfde.