Het is niet alleen goud wat er blinkt…
he he, eindelijk heb ik ‘m te pakken. Ik zag deze goudwesp, ik denk de Holopyga generosa als ik zo de foto’s op internet zie, verleden jaar ook al eens in mijn tuintje, maar kreeg ‘m toen niet echt goed te pakken op de foto. Het is ook maar een kleintje, zo’n 4 mm groot (of klein zo u wilt), dan kost het ook wel wat meer moeite, zeker als ze als een ADHD wespje tekeer gaan. Volwassen dieren leven van zoetigheid zoals nectar en honingdauw (luizenpoep). Nu wil het geval dat de boom in mijn tuin behoorlijk onder de zwarte luis zit en dankzij de luizenpoep was het beestje genoeg afgeleid om mij mijn gang te laten gaan (voor eventjes dan…) en yes, mooi gelukt!
Zo uitvergroot schitteren de kleuren je tegemoet. Een geheel metallic uitvoering blauwgroen en oranjebruin. Dit is een van de ongeveer 60 soorten die we in Nederland kennen, allen met dit soort schitterende kleuren.
Ze worden ook wel koekoekswespen genoemd en dan weet je het al: ze parasiteren op eitjes van solitair levende bijen en wespen. De larve van de goudwesp komt dan eerder uit dan die van de gastvrouw. Dan eet deze goudwesplarve gelijk maar het ei van de gastvrouw op en vervolgens teert hij lekker op de voedselvoorraad die de gastvrouw zo vriendelijk is geweest om achter te laten. Ze noemen dit ook wel Kleptoparasitisme ofwel parasitisme door diefstal.
Een goudwesp moet wel voorzichtig te werk gaan. Wordt ze betrapt dan zal de gastvrouw ze proberen te doden met een angelsteek. Maar als verdediging rolt ze zich op als een soort balletje (net zoiets als een gordeldier) en beschermt zich zelf zodoende met het harde pantser, terwijl het zich uit de voeten rolt…uhh maakt.
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–