Gruwelijk mooi!
In in het laag groeiende kruid viel mij plots een slakje op. Eigenlijk viel het slakje me wat later op, ik zag iets flitsen door het bladerdek. Het bleken de tentakels van het slakje te zijn. Groene bandjes gingen in een pulserende beweging heen en weer in de witgekleurde tentakels. Een schitterend gezicht. Ik wist niet dat deze slakken zulke mooie tentakels hadden…
Thuisgekomen heb ik geprobeerd het slakje op naam te brengen en kwam toen uit bij de mooie naam Leucochloridium paradoxum. Maar dat was niet de naam van het slakje, die heet zelf de de Barnsteenslak (Succinea putris). Nee, het was de naam een van de verschijningsvormen van een parasiet, een zuigworm (soort platworm), dat was namelijk wat ik gezien had! Het zijn parasitaire wormen die enkele levensstadia doorlopen in verschillende gastsoorten (vogels en landslakken.
De cirkel begint bij de vogels, daar leven volwassen wormen in de poeperd (cloaca) van vogels. Ze leggen via geslachtelijke voortplanting eitjes die de vogel op een gegeven moment uitpoept. Als deze in water (poeltjes) terechtkomen, ontstaan er vrij door het water zwemmende larfjes uit. Die infecteren barnsteenslakken.
In de slak ontstaan, door ongeslachtelijke voortplanting, vele (>100) nieuwe larfjes die in een soort knotsvormig uitsteeksel verzamelt worden, de zogenaamde sporocyste. Er kunnen meerdere van deze sporocysten in een slak aanwezig zijn.
Ze veranderen het gedrag van de slak door er voor te zorgen dat de tentakels zich niet meer kunnen intrekken en verder zorgen ze er ook voor dat de slak juist op zichtbare plekken gaat zitten. Ze vullen de tentakels van het arme slakje en schijnen door de huid en pulseren dan om zo goed mogelijk op te vallen, want vogels moeten ze opeten om de cirkel weer rond te krijgen. “Eet me! Eet me!” is het duidelijke signaal !
Aangelokte vogels eten de tentakels op en in de vogel ontwikkelen de larfjes zich tot volwassen platwormen. De cirkel is dan rond!
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–