Gemaskerde vogel.
Canson paper Illustration Bristol extra-blanc, extra smooth, 250g/m2, 21.0 x 29.7 cm (A4)
Faber Castel Polychromos Pencils
Helaas heb ik de pestvogel (Bombycilla garrulus) nog nooit in het echt gezien, maar hij staat hoog op mijn verlanglijstje. Ze verschijnen soms in grote aantallen als invasiegasten, zelfs in steden. Als zodanig zijn ze niet erg schuw. Omdat ze blijkbaar vaker in Nederland steeds vaker in de winter te vinden zijn, moet het me toch een keer lukken.
Ik vind het (afgaande op foto’s van anderen) erg mooie vogels, met die zalmroze kleur, en de gele strepen op de vleugels en staart. Ook die kuif met dat intrigerende zwarte masker vind ik erg mooi.
En de oorsprong van de naam is ook interessant: de pestvogel werd in de Middeleeuwen geassocieerd met onheil en ziekte, omdat ze vaak in grote aantallen opdoken juist tijdens strenge winters, wanneer voedsel schaars was en pestuitbraken ook vaak voorkwamen. Men dacht dat deze vogels de pest bij zich droegen en de ziekte verspreidden, vandaar de naam. We weten nu dat dat anders was.
Ze eten insecten en noten. In de winter schakelen ze over op vruchten van lijsterbes, meidoorn, mispel en Gelderse roos, waar ze ook dol op zijn. Dus dat zijn de plekken om ze te zoeken (=tip aan mezelf!).
Leuk weetje: De Engelse naam, Bohemian Waxwing, verwijst naar de rode vlekken op de vleugels die lijken op zegellak.
Referentie: JonPauling via Pixabay
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–