Geen echte boktor…
n het gras zat dit mannetje van de Fraaie schijnboktor of fraaie schijnbok (Oedemera nobilis) op de uitkijk. Op zoek naar vrouwtjes? Ik vond hem er in ieder geval mooi bij zitten met z’n dikke dijtjes en zette hem op de foto. Het nobilis in zijn Latijnse naam betekent Edele, en zo ziet íe er ook uit!
Het is een lid van de schijnboktorren, sterk op echte boktorren lijkende kevertjes. Er zijn zo’n 11 soorten in Nederland bekend. Ze zijn slank van lichaam met een fraaie groene, gouden of koperkleurige metaalglans. Sommige soorten hebben dit dan ook nog eens gecombineerd met gele, oranje of rode waarschuwingskleuren ter afschrikking van vijanden. Ook kunnen ze een giftige stof uitscheiden (Cantharidine), die blaren kan veroorzaken. Eenmaal daarmee in aanraking gekomen laat de vijand het wel uit z’n hoofd om zo’n mooi glanzend kevertje op te peuzelen. In het Engels heten de schijnboktorren false blisterbeetle, wat direct op deze afweer slaat, het betekent namelijk letterlijk vertaald: letterlijk ‘valse blaarkevers’.
Het verschil met echte (slanke) boktorren is vooral te zien aan de antennes, die zijn bij schijnboktorren smaller, draadvormig, terwijl bij echte boktorren deze toch dikker zijn en duidelijk uit segmenten bestaan. Voor de echte liefhebber: Het schijnt dat je ze ook nog kunt onderscheiden van de echte door dat hun borstschild randloos zou zijn.
Je vindt deze kevers vaak overdag op bloemen zitten, vooral in het voorjaar, bepoedert met stuifmeel, want ze zijn bloembestuivers die leven van stuifmeel en nectar.
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–