Foto’s verscherpen in ACDSee Ultimate 2020

Foto’s verscherpen in ACDSee Ultimate 2020

Hoe krijgen ze die foto’s toch zo scherp uit hun fototoestel? Nou, niet dus. In de meeste gevallen verscherpt men de foto’s, sterker nog bij RAW fotografie moet je dat wel!

Maar hoe kan je dan de foto’s verscherpen (zonder dat het er eng uit gaat zien)?

Er zijn een aantal methoden in ACDSee mogelijk. Zo zijn er methodes in de Developer en de Editor modi. Hieronder een opsomming van een aantal mogelijkheden (dus niet uitputtend) die ik zelf regelmatig gebruik.

Eerst die in de Developer modus

Sharpening slider

In ACDSee Developer mode > Tab Detail > Sharpening

De meest simpele van allemaal. Alleen schuiven met de Amount slider verscherpt inderdaad, maar wel het hele beeld en dat wil je vaak niet (weg die mooie bokeh…). Meestal wil je juist bepaalde lijnen (de contouren) benadrukken.

Maskeren die handel!

Als je de mask optie gebruikt kan je al veel meer controleren waar er scherp gesteld wordt. Schuif met deze slider, terwijl je de ALT toets ingedrukt houdt. Met Mask = 0 krijg je een geheel wit beeld. Je past de scherpstelling toe op alles (wit is niet gemaskeerd). Schuif je door dan zie je steeds meer zwart verschijnen. Ga door tot je de belangrijkste lijnen ziet, die blijven wit, de rest wordt zwart(er). De scherpstelling wordt alleen op de witte delen die overgebleven zijn toegepast, niet op de zwarte delen (want zwart is gemaskeerd).

Zo dat is al een stuk beter!

Met de andere opties kan je ook het een en ander, dat voert nu even te ver.

Scherpstellen met de kwast

Een andere, nog wat onbekende mogelijkheid is scherpstellen met de kwast (of zelfs gradients) In ACDSee Developer mode > Tab Detail > Develop Brush.

‘Verf’met de kwast over de plekken die je wilt verscherpen, dat kan heel precies met Nib With (breedte penseel). Wat je raakt wordt (standaard) rood (kan je aanpassen) en daarop wordt de aanpassing toegepast. Ben je klaar dan kan je de rode kleur uitzetten (vinkje weg bij Show brush strokes). Nu zie je het beeld weer en kan je met de Sharpness slider de verscherping toepassen en dit zal dan alleen op het ‘geverfde deel gebeuren.

Ik zelf zet dan de feathering meestal hoog, soms zelfs op 100%, zodat je geen scherpe randen krijgt van gebieden die scherp gemaakt zijn en gebieden die dat niet zijn. Ook vind ik de smart brush Magic handig, zeker met Tolerance lekker hoog: het pakt in een keer bij elkaar horende gebieden en is behoorlijk accuraat. En het mooie is dat je niet eens zo heel precies moet zijn bij een hoge feathering.

Blijkt dat je een stukje bent vergeten? Gewoon ‘bijverven’! De scherpstelling wordt gelijk ook daar toegepast.

En heb je toch ergens teveel geverfd of ben je over de rand gegaan: met de Shift ingedrukt verf je over dat verkeerde gebied en daar wordt het geselecteerde deel weer opgeheven en de scherpstelling weer weggehaald.

In de Editor modus zijn er ook diverse mogelijkheden.

Standaard scherpstelling (Destructief!)

In het filter menu vinden we daar de optie Detail > Sharpen

Dit geeft een zelfde soort functie als hierboven beschreven bij de Developer mode. Ook hier kan je schuiven met de Amount slider en dan wordt de scherpstelling gewoon op alles toegepast. Maar ook hier kan je met de Mask (en ALT) optie de scherpstelling beperken tot alleen bepaalde lijnen.

Belangrijk is wel dat deze optie destructief werkt! Dat wil zeggen na saven kan je het verscherpen niet meer ongedaan maken, de pixels zijn aangepast.

Niet destructief verscherpen: gebruik Aanpassings-lagen!

In het Adjustmentlayer menu klik je het icoontje aan voor het scherpstellingmasker. Je krijgt dan een laag erbij (dit geeft al aan dat het niet destructief is) en dit is een mask. In eerste instantie helemaal wit, dwz alles is ongemaskeerd en de ingestelde scherpstelling wordt overal toegepast.

Je kan nu 2 manieren te werk gaan:

  1. Je kan met bv een kwast met voorgrondkleur zwart die delen ‘verven’ die je niet wilt verscherpen.
  2. Je kan ook het mask omdraaien (CTRL+ALT+J), het masker wordt nu zwart. Dan ga je bv met de kwast die delen ‘verven’ met voorgrondkleur wit om die delen te raken die je wilt verscherpen, je ziet dan in het zwarte masker in de laag witte contouren verschijnen.

In beide gevallen kan je nu met de sliders de verscherping aanpassen in de witte gebieden, de rest blijft ongemoeid.

Hoogfrequentie filter

De laatste mogelijkheid (met 2 smaken) die ik wil noemen is het hoogfrequentie filter.

Maak een kopie van het origineel (CTRL+ALT+A) en selecteer deze kopielaag.

Met CTRL+SHIFT+F maak je een 2 soorten lagen aan, namelijk een hoog doorlaat- en een laag doorlaatfilter laag. Je krijgt nu een grijs scherm en een slider.

Selecteer High frequency en schuif met de Blur Radius balk totdat je de belangrijkste lijnen omhoog ziet komen (niet te veel!), die zullen straks worden verscherpt met een bepaalde mate. Klik dan op Done.

Je hebt er nu 2 lagen bij. De LF kan je uitzetten. De HF laag selecteren en dan kan je nu zo naar beneden schuiven met Opacity tot het de gewenste scherpstelling geeft (100% geeft meestal nogal een extreme verscherping).

Ook kan je een andere blend mode kiezen, Soft Light is vaak mooi, Hard Light vaak wat te scherp

Wil je de werking nog iets aanpassen dan kan je de HF laag selecteren en weer via CTRL+SHIFT+F de Blur Radius aanpassen.

Hoogfrequent filter met aanpassingslaag

Het kan nog net iets beter; Je kunt namelik aan de HF laag een aanpassingslaag toevoegen of beter gezegd er een aanpassingslaag van maken. Selecteer de HF laag en klik op het icoontje add adjustmentlayer

Je krijgt nu weer een wit vlakje in de laag (en dit betekent weer: de aanpassing wordt op de hele laag toegepast).

Je kan nu weer op 2 manieren te werk gaan:

  1. Je kan met bv een kwast met voorgrondkleur zwart die delen ‘verven’ die je niet wilt verscherpen via het Hoogfrequentie filter.
  2. Je kan ook het mask weer omdraaien (CTRL+ALT+J), het masker wordt nu zwart. Dan ga je bv met de kwast die delen ‘verven’ met voorgrondkleur wit om die delen te raken die je wilt verscherpen via het Hoogfrequentie filter, je ziet dan in het zwarte masker in de laag witte contouren verschijnen.

In beide gevallen kan je nu met de slider de verscherping aanpassen in de witte gebieden, de rest blijft ongemoeid.

Saven als ACDSEE file

Als je werkt in de edit mode kan je het bestand als acdsee file saven, alle laag aanpassingen blijven dan bewaard en zijn de laagbewerkingen ook weer te verwijderen, de achtergrond, is de originele foto blijft hiermee ongemoeid (= niet-destructief)

Wil je het eindresultaat delen dan kan je altijd een export (een kopie) maken naar een JPG file

Reacties zijn gesloten.