Flan de Huevos (Caramelcrème)

Flan de Huevos (Caramelcrème)

Flan de Huevos (Caramelcrème)

Bereidingstijd

40 minuten
(+ 1 uur afkoelen + minimaal 4 uur in de koelkast)

Een eenvoudig Spaans toetje,

het beste maak je het 24 uur van te voren!

Ingrediënten

(8 personen)

  • 150 gr suiker
  • 3/4 l melk
  • 1 vanillepeultje
  • 3 eieren
  • 2 eierdooiers
  • 8 vuurvaste vormpjes (100 ml inhoud)
  • 1 vuurvaste ovenschaal waar de 8 vormpjes in passen
  • 1 dubbele krantenpagina voor in de ovenschaal
  • 8 dessertschaaltjes

Bereiden

Verwarm de vormpjes bij 100 graden in een voor-verwarmde oven op. Doe 100 gram suiker in een pan en laat hem bij lage temperatuur smelten tot lichte caramel.

Let op: niet te bruin laten worden!

Pas op: gesmolten caramel is gloeiend heet!

Neem de vormpjes uit de oven en verdeel met een iets verwarmde lepel de caramel daarover, zodat de bodem bedekt is. Op zich is het niet erg als het niet geheel de bodem bedekt, later zal het vanzelf uitvloeien. Laat dat een beetje afkoelen en zet de vormpjes in de koelkast.

Doe de melk met de rest van de suiker in een pan. Snijd het vanillestokje overlangs open en krab het merg eruit. Doe het merg en de vanillesuiker in de melk en breng deze aan de kook. Klop ondertussen de eieren en de eierdooiers in een kom los, maar niet schuimig. Schenk de hete melk met de vanille er al roerend bij. Laat de eier-vanillemelk afkoelen.

Verwarm de over voor tot 180 graden (hete lucht 160 graden). Vouw de krant dubbel en leg die in de ovenschaal (deze zorgt ervoor dat de vormpjes geen direct contact met de bodem hebben en de flan gelijkmatig kan garen in het waterbad). Neem de vormpjes uit de koelkast en zet ze met enige onderlinge afstand op de krant in de ovenschaal. Breng het water voor het waterbad aan de kook.

Schenk de eier-vanillemelk door een fijne zeef in een maatbeker en vul voorzichtig de vormpjes. Schenk het hete water in de ovenschaal tot de vormpjes voor twee derde in het water staan. Schuif de ovenschaal voorzichtig in het midden van de hete oven en laat de flan in 30 minuten stollen. Neem de vormpjes uit de oven en laat ze in ongeveer 1 uur afkoelen. Dek de vormpjes af met folie en zet ze minstens 4 uur (bij voorkeur 24 uur) in de koelkast.

Maak de flans voor het serveren met een scherp mes los van de rand en stort ze op een vlak dessertschaaltje.

Garneren naar keuze met: verse aardbeien of in sinaasappellikeur gemarineerde partjes sinaasappel en/of een toefje slagroom.

  Bron: lekkertafelen.nl

Reacties zijn gesloten.