Een mooie juffrouw…
Struinend door een waar woud van tot wel 1,5 m hoog Japans Hoefblad (Petasites japonicus) trof ik deze vrouwelijke Houtpantserjuffer (Chalcolestes viridis). Deze soort is goed te herkennen aan de volledige groene bovenkant en de scherp uitstekende puntige vlek aan de zijkant. Aan het bolvormige uiteinde van het achterlijf zie je dat dit een vrouwtjes is. Dit is het ei-leg-’apparaat’.
Als je dit apparaat onder loep zou nemen (ik geef toe: is een beetje voyeuristisch, maar goed) zie je aan de onderzijde een rij zaagtandjes. Die worden gebruikt om door hout te boren (de bast) van over water hangende bomen, waarin de eitjes gelegd worden. Daar slaat ook de Nederlandse naam Houtpantserjuffer op. Dat is afwijkend van andere soorten pantserjuffer, die leggen de eitjes juist in Biezen of Zegges.
Een van de Engelse namen vin dik wel mooi: Willow Emerald Damselfly. Emerald geeft mooi de kleur weer: smaragd (groen). Willow (wilg) is een boom die vaak aan het water (vaak overhangend ) voorkomtvinden, beetje vergelijkbaar met het HOUT in de Nederlandse naam. Damsel is jonkvrouw: het is ook net een sierlijke geklede juffer.
Uit een eitje komt niet direct een larve, maar iets tussen ei en larve in, de prolarve, die zich uit de boom laat vallen in het water (vandaar over water hangend). Komt de prolarve in het water terecht dan scheurt deze direct open en komt de echte larve vorm te voorschijn.
Mocht mama niet zo goed gekeken hebben en hangt de boom niet netjes boven het water, waardoor de prolarve niet direct in het water kan vallen, dan is er nog niet direct een probleem. De prolarve kan namelijk enkele uren zonder water en dan kan deze zich over land bewegen richting het water. Mooi toch hoe de natuur overal oplossingen voor bedenkt.
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–