Een metallic gekleurde joekel…
Op het witte bloemenscherm van de Berenklauw in de Dordtse Biesbosch zag ik deze grote Muskusboktor (Aromia moschata) zitten. Hij wordt ook wel wilgenboktor en rozenboktor genoemd. De larven leven met name in en van levend wilgenhout, die bomen stonden daar inderdaad zat. Het verklaard dan iig de naam wilgenboktor.
De kever was best groot, ik schat toch wel een centimeter of 3-4 en de antennes waren zo mogelijk nog langer. Bij mannetjes zijn de antennes langer dan het lichaam, de antennes van vrouwtjes zijn ongeveer gelijk aan de lichaamslengte. Grappig detail is dat de antennes voor de ogen vastzitten, bij veel boktorren is dat juist achter de ogen. De kleur is mooi metallic zwartbruingroen, vooral goed te zien op de rugschilden. De bultige kop en borststuk glimmen nog iets meer.
Na de paring van een paar uur legt het vrouwtje zo’n tweehonderd eitjes in de paar weken die ze leeft. Ze knaagt dan eerst een gat in de schors van de waardboom of gebruikt een gaatje wat door andere knagers is gemaakt.
Na 2-4 jaar als larf de boom te hebben beknaagd verpopt de larve zich en komt er rond juli een kever tevoorschijn. Je ziet de volwassen kevers voornamelijk tussen juni en augustus. De kever leeft uitsluitend van stuifmeel en wondsap van bomen, zoals de wilg. Deze zat stuifmeel te eten op de witte schermbloem, waar ze ook meestal gezien worden omdat dat dan juist opvalt.
Qua vliegkunst stelt het niet veel voor: ze vliegen op goed geluk zwabberend naar een boom of bloem.
De naam muskusboktor is niet vreemd. Als de kever verstoord wordt scheidt hij een sterke muskusachtige geur af met klieren aan de achterkant van het borststuk. Ik kon het niet verifiëren, maar het schijnt dat deze kever in het verleden ook wel werd gebruikt om een aroma aan sigarenkistjes te geven en om pijptabak te parfumeren. De Latijnse naam Aromia moschata duidt ook op de geur.
De naam Rozenboktor schijnt te komen van de sterke geur die blijkbaar ook op rozenolie lijkt.
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–