Dierenmishandeling…
Cotman aquarelverf tubes op Winsor & Newton professional Watercolour papier hot pressed 25.5 cm x 35.6 cm
De Distelvink (Carduelis carduelis), ook bekend als de Putter, is een opvallende verschijning met zijn levendige kleuren en melodieuze zang. Deze kleine vogel heeft een rode gezichtsmasker wat omlijst is door witte en zwarte strepen, en een prachtige gele vleugelstreep die zichtbaar wordt wanneer hij vliegt. Mannetjes en vrouwtjes zien er ongeveer hetzelfde ui, maar er zijn wel verschillen. Het grootste verschil is de grootte van het rode gezichtsmasker. Deze loopt bij het mannetje tot voorbij het oog, maar bij het vrouwtje tot halverwege het oog. Ook is het mannetje in de zomer feller van kleur
De naam ‘Distelvink’ komt van de voorkeur voor distelzaden. Je ziet ze vaak behendig over de distels manoeuvreren, vaak in groepjes met kenmerkende contactgeluidje. Dankzij de vorm van de snavel kan de putter deze moeilijk te bereiken zaden bemachtigen. Maar ook worden zaden van andere composieten gegeten. De kleintjes in het nest krijgen in het begin zaden, maar ook insecten te eten, naarmate ze groeien krijgen ze steeds minder insecten.
De oorsprong van de naam ‘Putter’ is minder mooi. Vroeger hield men distelvinken in kooitjes. Deze werden Putters genoemd omdat het mogelijk was om hen te leren om met een miniatuur emmertje water te ‘putten’. Ze konden dan met hun snavel aan een kettinkje trekken en dit met hun pootjes vast houden. In het Engels kom je een zelfde soort ‘volksnaam’ tegen: water-drawer. Sommigen putters werd ook nog aangeleerd om een wagentje met voer naar binnen te trekken. Gelukkig zijn deze praktijken tegenwoordig niet meer in de mode, want eigenlijk vind ik het toch een soort van ‘dierenmishandeling.
Er is een beroemd (maar wat flets geworden) schilderijtje genaamd ‘Het Puttertje’ van de Nederlandse schilder Carel Fabritius uit 1654. Dit kleine meesterwerk kan je in het Mauritshuis in Den Haag bekijken. Op het schilderijtje zie je een distelvink, of putter, geketend aan een gouden kettinkje, zittend op z’n voerbakje.
Referentiefoto van Pixabay (fotograaf mij onbekend)
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–