Dief van glimmertjes…

Dief van glimmertjes…

Ekster (Pica pica)

Cotman aquarelverf tubes op Winsor & Newton professional Watercolour papier hot presses 25.5 cm x 35.6 cm

Ik denk dat dit wel een van de meest bekende vogels is, de ekster (Pica pica). Ze hebben een opvallend zwart-wit verenkleed en lange staart en over het zwart kan je een paars-groene weerschijn zien. Veel mensen zullen ook hun kenmerkende krassende geluiden herkennen, die je in de ochtend zo lekker spontaan kunnen wekken als ze voor je openstaande raam zitten te schetteren.

Het zijn intelligente vogels en staan bekend om hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende leefomgevingen, van landelijke gebieden tot stedelijke parken.

Eksters vormen levenslange broedparen en zijn trouw voor het leven. Ze bouwen grote nesten in bomen en dergelijke. Ze zijn sociaal binnen hun familiegroepen, maar leven ‘s zomers niet in grotere groepen. In de eerste 3 jaren van hun leven vormen de jonge eksters ‘jeugdbendes’. In die periode leren ze de belangrijke levensvaardigheden om bijvoorbeeld later zelf jongen groot te kunnen brengen. Maar ze kunnen dan ook als echte’ pubers’ te keer gaan en dan zelfs tot een last zijn voor de omgeving.

Ze zijn omnivoor en eten voornamelijk insecten zoals emelten, kevers en regenwormen, zaden en menselijk afval (denk aan patat en brood). Maar gedurende het broedseizoen lusten ze ook wel de eieren en jongen van andere vogels. Zo zag ik eens dat een paar jonge, net uitgevlogen pimpelmeesjes te grazen werden genomen…

Het is een mythe dat eksters blinkende objecten zouden stelen. Maar dat is niet waar. Ze zijn gewoon nieuwsgierig naar objecten die er ‘anders’ uitzien, het is dus geen hebzucht. Het ‘vreemde object’ wordt onderzocht en voor later gebruik vaak verstopt, bijvoorbeeld onder bladeren. Maar goed, dan ben je het kwijt en dan lijkt het gestolen.

Referentie: Omi1966 pixabay


–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.