Dezelfde soort…

Dezelfde soort…

Gewone distelboktor, distelbok of distelboktor (Agapanthia villosoviridescens) in het voorjaar

De Gewone distelboktor, distelbok of distelboktor (Agapanthia villosoviridescens) is een makkelijk herkenbare soort boktor. In het Engels heetten ze Golden-bloomed Grey Longhorn Beetle, een fraaie naam, bijna net zo fraai als ze er uit zien.

De kever is zo’n 12-20 mm (zonder antennes). De zwarte antennes, die langer zijn dan het lijf, zijn duidelijk grijs geringd (of is het andersom?). In het voorjaar is het zwarte lijf (goud)bruin gemarmerd (Golden-bloomed) door korte haartjes en later in het jaar meestal zwarter (Grey), omdat dan de haartjes ‘versleten’ zijn. Dat verklaard gelijk de Engelse naam. Op de kop en nek zie je nog 3 lengtestrepen staan, de middelste streep mond uit in een toefje in een vlekje op het topje van de dekschilden, goed zichtbaar bij het bruine exemplaar.

Door het vrouwtje wordt er een wondje gemaakt in de waardplant, daar legt ze het eitje in. Als de larf zich ontwikkeld vreet hij zich binnen door de hele plant heen, soms wel tot aan de wortel toe. Op een gegeven moment knaagt de larve een speciaal kamertje waarin deze zich verpopt. Van april tot oktober heb je dan kans gerede om de volwassen dieren te zien, want het is een algemeen voorkomende soort.

Zoals de naam zegt hebben ze iets met distels, het is meestal de waardplant voor de larven. Maar je kan ze ook op/in monnikskap of berenklauw aantreffen en wel in bermen, langs akker- en bosranden en op dijken ed.

#boktor#longhornbeetle#longhornbeetles#cameranu_nl#exquisitepics20#heelnederland_fotografeert#insecten#insectenfotografie#insekten#insektenfotografie#instanetherlands#kevers#deeldenatuur#natuurfotografie#natuurfotografie_nl#natuurmonumenten#nfnl#roots_nl#vroegevogels_bnnvara#zoomnl

Gewone distelboktor, distelbok of distelboktor (Agapanthia villosoviridescens) later in het jaar

–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.