Dat zit wel snorrrrrrrrrrrrr….

Dat zit wel snorrrrrrrrrrrrr….

Snor (Locustella luscinioides)

Lopende langs de rietgebieden in de Haniapolder bij Dordrecht hoorde ik op afstand al het geluid van de Snor (Locustella luscinioides). Het karakteristieke geluid lijkt op een soort van kookwekker die maar door blijft gaan, een soort van gesnor zeg maar. Daar dankt hij dan ook z’n naam aan. Terwijl hij het geluid produceert wendt hij z’n kopje van links naar rechts en weer terug om het geluid overal te laten horen. Het is natuurlijk bedoeld om een vrouwtje aan te trekken, maar ook ik vind het schitterend, daar kan ik een hele tijd naar luisteren. Het is bijna therapeutisch!

Zoals je op de foto ziet is het vogeltje zelf niet heel spannend. Hij lijkt eigenlijk wel op een kleine karekiet, die heeft een meer wittere keel. Als je het geluid niet hoort zou je hem er zo mee verwarren. Ik vind vooral zijn de onderstaartdekveren erg lang, best een mooi gezicht. Hij poseerde zo mooi en geduldig voor me, dat ik het niet kon laten er een stel foto’s van te maken.

De snor is een trekvogel en trekt in de herfst naar Afrika om te overwinteren. Ze zitten daar dan zo’n beetje op de lijn van Senegal, Ghana, Mali, Tsjaad tot Ethiopië aan toe. In februari-april begint de terugtocht naar de broedgebieden. Bij terugkomst wordt een nest gemaakt door het vrouwtje. Het nest bevindt zich meestal laag bij de grond, goed verborgen tussen oud, staand riet, in ieder geval goed verborgen op minder dan 50 cm hoogte. De 3 tot 6 eieren zijn wit met bruine vlekjes en worden door het vrouwtje bebroed.

Ze eten met name insecten, spinnen en andere ongewervelden die zich in het riet bevinden.

Leuk weetje: er is nog een vogelsoort in hetzelfde gebied die een geluid maakt wat wel lijkt op de het geluid van de snor. Alleen is dat dan wat hoger en meer geratel, een soort van sprinkhaan geluid. Inderdaad, dat is de sprinkhaanzanger (Acrocephalus naevia). Die zit overigens in dezelfde Haniapolder waar ik in liep, heb hem ook zelf gehoord, maar helaas nog geen foto van kunnen maken.


–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.