Brokkenpiloot…
Deze kent iedereen wel, de langpootmug (Tipulidae). Verbazingwekkend dat ze nog kunnen vliegen. Ze hebben 2 grote vleugels en nog 2 vleugelstompjes die verworden zijn tot een paar haltertjes die als evenwichtsorgaan dienen. Zigzaggend zoeken ze hun weg, al zwabberend met hun lange poten en lichaam. Nee het zijn echt geen vliegkunstenaars.
De naam langpootmuggen is natuurlijk wel duidelijk: ze hebben zeer lange en fragiele poten. Andere ‘Nederlandse’ namen die ik ken zijn glazenwasser of spekkedief. Ze worden ook wel vliegende hooiwagens genoemd, maar hooiwagens behoren tot de spinachtigen (Arachnida), maar zijn dan weer geen echte spinnen. In het Engels noemen ze de langpootmug ook wel daddy-long-legs, die naam gebruiken ze ook voor de echte hooiwagen.
Ze leven als volwassen exemplaar maar een aantal dagen en leven dan zoals ze vliegen: een beetje lanterfantend. Het enige wat ze eigenlijk doen is vliegen en paren en, als vrouwelijk exemplaar, nou vooruit dan maar, ook nog met een lange legboor eitjes leggen. Eten doen ze niet of nauwelijks. Er zijn zelfs soorten die geen bek hebben. Andere soorten leven van wat nectar en en passant bestuiven ze dan ook nog eens wat bloemen. Het zijn ook geen stekende muggen. Heel onschuldig dus (peace man!), er dwarrelt nog net geen hasjrook om hen heen.
De grijzige dikke madevormige larven, de zogenaamde emelten, zijn daarentegen echte vreetmachines en vreten zich lekker vol. Niet met de wortels van planten, zoals vaak wordt gedacht, maar met de groene delen. Overdag verstoppen ze zich in een holletje en ‘s nachts komen ze tevoorschijn. Ze vreten dan vaak aan de hals van jonge plantjes en dan sterft natuurlijk de rest daarboven ook wel af. Erg leuk als je net sla plantjes en dergelijke hebt geplant. Ze kunnen daardoor veel schade veroorzaken in de tuinbouw.
Maar ze worden gegeten door oa vogels, mollen en egels en die ploegen dan je gazon lekker om om de emelten op te sporen. Wordt je ook niet blij van!
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–