Blind bakken van een quiche/gebak bodem

Blind bakken van een quiche/gebak bodem

imagesBodem voorbereiden (blindbakken)

Blind bakken is het voor- of gaar bakken van het deeg wanneer je een taart maakt met een vulling die eerder gaar is dan het deeg, niet gebakken hoeft te worden of anders zijn vorm verliest. Door het deeg eerst te bakken, gevuld met een zogenaamde “blinde” vulling, zorg  je er namelijk voor dat de bodem goed gaar en knapperig wordt, en voorkom je dat het zompig wordt. De blinde vulling kan bestaan uit verschillende producten als gedroogde peulvruchten zoals bruine bonen, rijst of keramische bonen. Let wel: de blindvulling is daarna niet meer geschikt om op te eten, wel voor hergebruik als blindvulling.

Tip: heb je geen bonen oid,  plaats dan een bakvorm die iets kleiner is op het deeg. Werkt ook perfect!

Werkwijze

  • Bekleed de vorm met het deeg / de deegplakjes.
  • Vouw overhangend deeg terug.
  • Belangrijk: Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Bedek het deeg ruim met bakpapier.
  • Vul de vorm tot de rand met de blinde vulling (bruine bonen, rijst, macaroni).
  • Bak de bodem 10-15 minuten bij 200ºC (electrisch) / 180ºC (hete lucht).
  • Haal uit de oven en verwijder de blindvulling (kan je hergebruiken) en het bakpapier.
  • Bak nog even 5 minuten in de oven.
  • Dan laten afkoelen aan de lucht.

 

zie ook: Blindbakken

 

Reacties zijn gesloten.