Blikopener…

Blikopener…

Gewoon knuppeltje (Physocephala rufipes) – Waisted Beegrabber ♀

Zat ik rustig in mijn tuintje naar de hommels te kijken, zag ik ineens dat er een wespachtige vlieg van zo’n 1,5 cm de hommels irriteerde en aantikte. Een beetje vreemd gevormd lijfje met een soort van wespentaille. Ook qua kleur en patroon hebben ze wel wat weg van een wesp. Op de kop zag ik ook nog een of ander vreemd uitsteeksel, een soort van knuppeltje. Ook de antennes waren best wel lang, net als bij wespen.

Het bleek het gewoon knuppeltje (Physocephala rufipes) te zijn. Geen wesp, maar een (blaaskop)vlieg. Schijnt algemeen voorkomend te zijn in tuinen en in parken van mei tot september (maar vooral in juli en augustus). Ik had ‘m nog nooit gezien (ok, dat zegt nog niet veel…).

De volwassen dieren leven van nectar en zijn regelmatige bloemenbezoekers. Maar hoe leuk ze er ook uit zien, het zijn wel parasitaire dieren die vooral hommels (maar ook bijen) als gastheer hebben.
De grootte van het uiteindelijke volwassen exemplaar is afhankelijk van de gastheer/dame waarin de larve heeft geleefd. Was de gastheer een grote aardhommel dan zal de volwassen knuppel groter zijn dan wanneer de gastheer een veel kleinere akkerhommel was. Klinkt logisch: meer te eten, dus kan je beter groeien.

De vraag die ik had was hoe deze vlieg een eitje in de hommels krijgt. Het was even zoeken, maar ik vond het antwoord!

De vrouwtjesknuppel jaagt op de (arme) hommel, die niets beseffend de nectar uit de bloemen komt halen. De hommel wordt al vliegend, midden in de lucht, vastgegrepen.
Het rare gevormde achterlijf, dit is goed te zien op deze foto, blijkt dan een soort van blikopener. Ze wipt daarmee namelijk een aantal lichaams-segmenten van de hommel uit elkaar. Dan implanteert ze vlug een eitje in het lichaam van de hommel. En dat in een vloek en een zucht. Piece of cake. En dat zonder de hommel te moeten fixeren op de grond zoals je andere soorten wel ziet doen. Dat vind ik toch wel heel bijzonder, vind je ook niet?

En daarmee weet ik gelijk ook dat dit dan een vrouwtje is, want het mannetje heeft dat vreemd gevormde achterlijf niet..

In het Engels heten ze overigens Waisted Beegrabber, vrij vertaald ‘getailleerde bijengrijper’. Met bovenstaande is die naam ook wel duidelijk.

Gewoon knuppeltje (Physocephala rufipes) – Waisted Beegrabber ♀

–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.