Alleen de vrouwtjes zijn rood…

Alleen de vrouwtjes zijn rood…

Gewone smalboktor of rode smalbok (Stictoleptura rubra)

Dit is een gewone smalboktor of rode smalbok (Stictoleptura rubra). Deze boktorsoort is verschillend per sekse qua kleur. Bij de mannetjes zijn de dekschilden namelijk lichtbruin tot licht okerkleurig en het borstschild zwart. Bij de vrouwtjes zijn beide delen roodbruin tot roodoranje. Mannetjes zijn vaak wat kleiner en slanker dan de vrouwtjes. Ook hebben de mannetjes meer gezaagde antennes. Dat maakt dit exemplaar dus een mannetje.

De volwassen kever kun je van mei tot september aantreffen, maar met name in de maanden juli en augustus. Je ziet ze dan vaak, net als ander boktorren, vaak in bossen op open stukken op schermbloemen of composieten, waar ze nectar en stuifmeel snacken alsof het popcorn is tijdens een filmavond. Ik trof dit mannetje op een andere plek, even lekker op een blaadje in de zon.

De larven leven 2 tot 3 jaar in dood hout van naaldbomen, waar ze leven van het beschimmelde hout. Het spijsverteringsstelsel van de larve bevat gisten die een stof produceren waarmee ze het hout kunnen verteren.

De gewone smalboktor komt in een groot deel van Europa voor, tot delen van Noord-Afrika en Rusland.


–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.