Schreeuwekster…

Schreeuwekster…

Vlaamse Gaai (Garrulus glandarius)

Wie kent deze niet, de (Vlaamse) Gaai (Garrulus glandarius). Je hoort ze vaak in de bossen en parken (en zelfs in stedelijk gebied) al schreeuwend rond vliegen, hun andere naam Schreeuwekster eer aandoende. Zijn Latijnse naam betekent letterlijk vertaald ‘babbelzieke eikelzoeker’. Dat babbelzieke zal wel op z’n voortdurend gekrijs slaan, dat eikelzoeker op het hoofdvoedsel in het najaar: eikels. Verder eten ze in het voorjaar en de zomer insecten, maar ook kleine/jonge zangvogels en eieren gaan er met gemak in. In de herfst eet hij veel vruchten zoals bramen en lijsterbessen en ook noten zoals beukennootjes en hazelnoten. Maar ook menselijke voedselresten zijn geen probleem. Een echte van-alles-eter.

En waar komt die naam Vlaamse Gaai nu vandaan. Ik vond 2 verklaringen:
1. Ze komen soms ineens massaal voor in Nederland en men dacht vroeger dat deze invasievogel uit Vlaanderen zou komen
2. Zijn bonte verenkleed deed denken aan dure kledij van de rijke kooplieden uit Vlaanderen.

Ik kan helaas niet meer terugvinden waar ik de oorspronkelijke foto’s gezien heb, dus sorry fotograaf, anders had hier zeker je naam wel gestaan. Mijn vrouw vond dit een mooi beeld en vroeg me deze eens te proberen te schilderen (ze legt de lat ook niet zo hoog hoor, dat lijkt maar…😂).
Ik heb ‘m als oefen schilderij gebruikt voor de cursus Naturalist Bird Illustration with Watercolors die ik volg bij Domĕstika. Met opzet geen achtergrond gemaakt om hem goed te laten uitkomen. Als examenwerkstuk voor de cursus ben ik nu een Bijeneter (Merops apiaster) aan het schilderen. Die is bijna klaar…!

Saunders Waterford 300gsm 310×230 Cotton Satiné High White, Cotman watercolours tubes, Faber Castel Polychromos


–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.