Vurige vogel…
Na het bezoek aan Blijdorp met hun vernieuwde flamingoverblijf kreeg ik het idee om eens een Flamingo in verf neer te zetten. Ik vond een mooie referentiefoto van Alan Emery op unsplash.com en heb deze op papier uitgewerkt.
Wat me direct opviel aan de foto was dat de vogel erg fel roze was, dit in tegenstelling tot de flamingo’s die ik in Blijdorp zag, die staken maar een beetje flets af tegen dit felgekleurde exemplaar.
De soort Flamingo is van belang, er bestaan 6 soorten. Maar de kleur komt ook door het eten. Ze eten, afhankelijk van de soort, garnaaltjes, kreeftjes, maar ook bv algen en krijgen ook bepaalde bacteriën naar binnen. Met name door de bèta-caroteen in dat voedsel krijgen ze een bepaalde kleur roze. Hoe feller de kleur hoe gezonder ze waarschijnlijk zijn, want beter gegeten. De minder felle, soms bijna grijze soortgenoten zijn dan beduidende minder aantrekkelijk, want ‘lijken’ ongezonder.
Weetjes:
Als je dacht dat je de knobbel op z’n poot z’n knie was: het is z’n enkel! De knie zit veel hoger, verstopt tuisen de veren
En waarom staan ze op 1 poot?
Grappenmakers zeggen direct: “als hij ze alle twee intrekt valt ’ie op z’n snufferd! “
Nee er zijn andere redenen voor:
Ze staan met de poten in ‘koud’ water. 1 poot koelt af, 2 poten koelen te veel af. Ze staan verder vaak in modderige bodems. Als hij teveel wegzakt kan hij de andere poot gebruiken om er zich weer uit te trekken. Maar het is ook energiebesparing: ze kunnen passief en stabiel op 1 poot rusten, op 2 poten is dat veel lastiger, het zou teveel wiebelen en dat kost energie.
Saunders Waterford 300gsm 310×230 Cotton Satiné High White, Cotman watercolours tubes, Faber Castel Polychromos