Ei op een stokkie…
Tussen de bladeren vond ik dit kleine eitje op een steeltje, nog geen 3 mm hoog. Dat bleek een eitje te zijn van een Gaasvlieg (Chrysopidae).
Eitjes op steeltjes blijken uniek te zijn in de dierenwereld! Dat vind je dan toch zo maar in je tuin! Men dacht vroeger dat het een soort schimmel was, het lijkt op bij schimmels voorkomende sp
orendoosje. Het had zelfs een (achteraf dus onterechte) eigen naam: Ascophora ovalis.
Men vermoed dat de gesteelde eitjes moeten voorkomen dat de vraatzuchtige larven die er uit komen niet direct de andere eitjes van hun broertjes en zusjes in de buurt opvreten, want de eitjes worden vaak in groepjes afgezet.. Ook zou het predatie door andere insecten voorkomen omdat ze niet direct op het bladoppervlak liggen en de ‘predator’ er dus langs zou lopen.
De larven verslinden veel bladluizen, wat mij betreft dus zeer welkom in mijn tuin! Kunnen ze zich, samen met de lieveheersbeestjes, lekker bezighouden met de natuurlijke bestrijding van de best wel veel aanwezige bladluispopulatie.
Ook de volwassen gaasvlieg heeft bijtende monddelen en eet andere insecten. Het zijn dus ‘nuttige’ insecten. De larfjes worden overigens ook daadwerkelijk verkocht als natuurlijk bestrijdingsmiddel!
Leuk weetje: mieren gebruiken luizen als ‘vee’ voor de productie van zoete honingdauw, de mieren beschermen ze tegen vijanden, zoals ook de gaasvlieg larven. Maar als die larven worden aangevallen produceren ze uit klieren op het achterlijf een vloeibare afscheiding die ze richting de kop van de mier bewegen. Als de mier dit op hun kop met gevoelige antennes krijgen staken ze subiet de aanval en proberen ze uit alle macht hun kop en antennes schoon te maken. Een effectief afweermiddel dus!
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–