Ze zijn er ook in het paars…

Ze zijn er ook in het paars…

Springstaartje (Deuterosminthurus pallipes)

Terwijl ik in de tuin heel iets anders aan het fotograferen was zag ik een geel puntje op een blad, net een mm of zo. Iets van vlekje in het blad. Maar het bewoog ineens, dus misschien een mijt? Toch maar even de camera er op gezet en toen pas zag ik dat het een piepklein springstaartje was, een hele gele. Hij contrasteerde mooi op de groene bladeren van de Montbretia.

Springstaartjes zijn lastig op naam te brengen, Obsidenitify kwam uit op Dicyrtomina minuta, maar de zwarte vlekjes op het kontje ontbreken. Via deze aan springstaartjes toegewijde site kwam ik uit op Deuterosminthurus pallipes. Dat leek er meer op.

Deze soort heeft 2 voorkomens, er is een gele uitvoering (de zogenaamde repandus vorm) en een (donker)paarse uitvoering (de nominale vorm). Grappige is dat deze 2 vormen wel met elkaar paren maar dat er dan toch of gele of paarse kleintjes ontstaan, tussenvormen zijn niet bekend.

En het is niet zo dat mannetjes of vrouwtjes dan alleen maar geel of paars zijn. Nee, ze kunnen allebei zowel in het geel of in het paars voorkomen. Het ‘zichtbare’ verschil is dat vrouwtjes groter en een wat langgerekter lichaam hebben, maar ja, zie dat maar eens in je tuin met 1 exemplaar te onderscheiden.

Ze hebben wel een heel leuk paringsritueel, je moet maar eens kijken op youtube. De seks stelt niets voor, maar het voorspel des temeer: er wordt een echte dans uitgevoerd.


–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.