(G)een verkeerde naam…

(G)een verkeerde naam…

Groentje (Callophrys rubi)

Onmiskenbaar groen dit Groentje (Callophrys rubi) die ik dankzij een medefotograaf kon fotograferen op de Kampina. In die zin klopt de naam dus wel. De Latijnse naam klopt niet (meer) helemaal. De verwijzing ‘rubi’ verwijst naar de oud-Nederlandse naam ‘braamstruikvlindertje’, omdat men vroeger dacht dat framboos en  braam (rubus-familie) de belangrijkste waardplant was. Tegenwoordig weet men dat deze soort op veel meer waardplanten leeft, zoals heide- en bremsoorten, klaver en bosbes.  De soort heeft heeft maar 1 generatie per jaar van begin april tot eind juli, hoogtepunt zo rond half mei/juni. Je kunt ze dan vinden bij vochtige en droge heide, in struwelen en bosranden en in kapvlakten (en daar waren ze lekker mee bezig op de Kampina). De eitjes worden op de bloemhoofdjes gezet van de waardplant.

Dit groentje zat, samen met nog een ander, lekker te zonnen op een den en was daardoor eigenlijk wel opvallend. Het verschil tussen mannetje en vrouwtje is slecht te zien, ze lijken heel erg sterk op elkaar. Vrouwtjes vliegen echter meestal onbekommerd rond zoekende naar nectar, ei-afzetplanten of mannetjes. Mannetjes gebruiken struiken en boompjes als uitkijkpost om hun territorium te verdedigen. Af en toe vlogen de twee die ik zag in een dans(?) even weg, al rondcirkelend om elkaar heen, om daarna weer terug te keren op het boompje en hun vleugeltjes weer richting de zon wendend. Maar of ze nu elkaar het gebied zaten te betwisten (en het dus beide mannetjes waren) of dat ze toch een soort ‘verkeringsdansje’ deden (toch een mannetje/vrouwtje), dat werd mij niet duidelijk.

De bovenkant is bruin, maar die zie je niet zo vaak, maar de groene onderzijde des te meer, die is bijna fluorescerend groen. Maar als ze bijvoorbeeld op een takje met blaadjes in een berkenboompje zitten , dan zie je ze bijna niet, dan blijkt het een goede camouflage.

De naam in het Engels verwijst naar dat felle groen: Green hairstreak, vrij vertaald groene flits. Ook in het Duits klinkt dat zo’n beetje hetzelfde: Grüner Zipfelfalter, vrij vertaald groen wapperende tip.

Er kan een lichtbruine bruine rand aan de groene onderkant zitten en soms zie je ook nog een stel witte stippen. En soms is er een miniem klein staartje aan de vleugelrand te zien.

Groentje (Callophrys rubi)


–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.