Niet bekvechten!
Zie ik daar nu twee mieren heftig met elkaar in gesprek, of innig elkaar zoenend, of niet? Nee, toch niet helemaal goed gezien.
Mieren ‘praten’ via feromonen (geurstofjes) die ze kunnen ruiken met hun voelsprieten. Die staan vol met kleine zintuighaartjes waarmee ze van alles kunnen waarnemen. Ze houden die goed schoon met een ‘kammetje’ op de voorpoten. Als de ene mier een andere mier ontmoet volgt er vaak een geklop en getast met de poten of voelsprieten. Als ze dit doen is er grote kans van dat ze dan met elkaar aan het praten zijn. En waarover dan? Nu, bijvoorbeeld over locatie van voedsel, vijanden (fotografen in dit geval?) of bijvoorbeeld hun taak in de kolonie. Of misschien roddelen ze gewoon…
Ook wordt er tijdens dit voelspriet-tastelijke gedoe vaak een druppel voedsel aangeboden. Volgens mij zie je dat ook op deze foto.
Het kan ook zijn dat ze overgaan tot trophallaxis, ofwel ‘zoenbeweging’. Ook dit is een manier van communiceren. Ze drukken regelmatig hun monden tegen elkaar om vocht uit te wisselen. In dit ‘zoenvocht’ brengen ze stofjes over (hormonen) die bepalen hoe hoe veel een jong dier eet (het beïnvloed de ’trek’) en hiermee dus hoeveel het dier gaat groeien. Ook bij de larven in het nest gebeurd hetzelfde. Onderzoekers denken dat de mieren zo gezamenlijk bepalen hoe de kolonie zich ontwikkelt.
–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–