Een mooie (maar vieze?) glimmerd…
Ik vind dat het weer tijd wordt voor de Groene vleesvlieg (Lucilia sericata Meigen). Die schitterend fluorescerende blauwgroene tot goudkleurige ‘brom’vliegen’ met die rode tot donkerbruine facetogen vind ik altijd een mooi foto-onderwerp. Er zijn ongeveer 8o soorten vleesvliegen in de Benelux bekend
Deze wordt ook wel de groene aasvlieg genoemd. En dat is niet voor niets. Het wijfje legt honderden eitjes in in rottend materiaal, bij voorkeur vlees, die al na 1 dag uitkomen. De larfjes (maden) storten zich dan gelijk op het rottende materiaal. Na 6-12 dagen verpoppen ze zich al. Dat stadium duurt dan zo’n 10 dagen waarna er nieuwe groene vleesvliegen uitkomen die dan nog zo’n 5 weken leven en het circus weer opnieuw begint.
Op zich zijn ze nuttig, ze ruimen immers afval – zoals dode dieren- op, maar ze kunnen ook ziektes overbrengen. Er kunnen soms plagen ontstaan doordat er ergens een dood dier ligt. Dat was vroeger met name een belangrijke bron van dat soort plagen. Tegenwoordig kunnen ook de veelgebruikte groencontainer een bron vormen, vooral in tuinen.
Bellenblazen
Het bellenblazen van vliegen, zoals op deze foto, is ook fascinerend. Ze blazen de bel (druppel) en zuigen ‘m ook weer naar binnen, maar waarom? De vraag is waarom ze dat doen. Er zijn diverse verklaringen in de omloop, maar echt als biolisch bewezen heb ik het nog niet gezien. Dit zijn een aantal redenen die je op internet terugvndt:
- Ze doen dit om op te warmen (ze doen dit vaak met de kop in de zon)
- Het is juist bedoeld om af te koelen, de druppel koelt snel af en als de druppel dan weer naar binnengezogen wordt koelt het lichaam af
- Het bevordert dit de spijsvertering
- Het is juist bedoeld om vast voedsel te verteren en is het maagsap om zo het vaste voedsel vloeibaar te maken (soort van herkauwen) om het dan zo naar binnen te kunnen zuigen (want ze hebben geen kaken)?
Wie het weet mag het zeggen!