Ingrediënten
- 350 g bloem (eigenlijk helft grof volkoren meel en helft tarwebloem)
- 10-15 gr suiker (kan weggelaten worden)
- ½ tl zout
- 1½ tl bakpoeder (flinke tl)
- ½ tl baksoda (Bicarbonaat = zuiveringszout)
- 1 ei
- ± 270 ml karnemelk (niet alles gebruiken, het ligt aan de bloem toevoegen kan altijd)
- 35 gram zachte boter
Extra
- bakpapier
- bloem voor het werkblad + over het brood te strooien
|
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 190° C – hete luchtoven 170°C
- Doe bloem, suiker, zout, bakpoeder en baksoda in een kom en roer even goed door elkaar met een spatel.
- Voeg dan het ei, boter en karnemelk (eerst bvb 240 ml) toe.
- Mix kort maar zo dat het een kleverige massa wordt en de bloem is opgenomen, zo niet voeg dan nog wat karnemelk toe.
- Bestuif het werkblad met bloem.
- Haal de massa uit de kom
- Doop je handen in de bloem want het deeg kleeft aan alle kanten aan je handen.
- Vorm er een bal van, lukt het niet voeg wat bloem toe.
- Neem en mes en maak een kruis in het midden (zo kan het brood openbarsten, dat hoort en bovendien is het dan ook makkelijk te breken)
- Leg op de bakplaat en schuif in het midden van de oven voor 40 minuten.
- Haal uit de oven na 40 minuten, prik met een houten prikker in het midden, als die schoon blijft is het brood gaar. Je kan ook het brood even omkeren en op de bodem kloppen. Als het hol klinkt is het goed.
|