Op hoge poten…

Op hoge poten…

Slankpootvlieg (Sciapus spec. )

Daar stond een mooi vliegje op heel hoge poten in de vochtige vegetatie in de Biesbosch op de uitkijk. Het was een slankpootvlieg (Dolichopodidae), een van de 7500 soorten die er wereldwijd bekend zijn. Sommige soorten zijn wel goed te determineren vanaf een foto, maar de meesten gewoon niet, daar heb je een goede microscoop voor nodig. Helaas, deze behoort tot de laatste categorie. Ik kwam niet verder dan Sciapus spec., waar er ongeveer 80 verschillende van zijn.

Slankpootvlieg behoren (net als alle vliegen en ook muggen) bij de orde van Diptera (tweevleugeligen), het tweede paar vleugels is vergroeid tot een soort halter, een knotsvormig orgaantje achter de vleugels. Zoom maar eens in naar de wortel van de vleugel, dan zie je deze goed zitten.

De naam slankpootvlieg zegt al genoeg, het zijn vliegen met lange slanke poten. Ze staan vaak in een typische houding hoog op deze lange poten om de omgeving af te speuren naar andere insecten waarop ze jagen, met name vliegjes en mugjes, want het zijn predators. In insectengidsen vind je ze dan ook vaak onder de noemer roofvliegen.

Bij sommige soorten hebben de mannetjes uitgebreide ‘versierselen’ aan de pootjes, die zijn dan van belang bij de paringsrituelen. Van sommige soorten is bekend dat de vrouwtjes op het water kunnen lopen.

Ook de larven van slankpootvliegen zijn meestal predatoren en jagen op andere ongewervelden zoals larven van steekmuggen. Ze leven in de bodem of in vochtig hout en andere weer in water.


–..– Facebook –..– Instagram –..– Adobe Portfolio –..– Photo albums –..– Nature blog –..–


Reacties zijn gesloten.