Klein geel slangetje met pootjes…
Af en toe draai ik wel eens (voorzichtig) een steen, een polletje mos of een stuk schors om. Je ziet dan vaak kleine diertjes die zich in het donker schuilhouden. Op die manier vond ik deze gele duizendpoot, die luistert naar de naam Gele aardkruiper (Geophilus flavus). Het geelachtig langgerekt lichaam is zo’n 4 cm breed. Z’n rood aangelopen kopje heeft nog 2 lange dunne antennes. En als je goed kijkt zie je op z’n kontje nog twee tastsprieten zitten.
Per lichaamssegment heeft een duizendpoot steeds 2 pootjes, in tegenstelling tot de miljoen poot die per lichaamssegment 4 pootjes heeft. Gek genoeg schijnen volwassen duizendpoten altijd een oneven aantal pootparen, minstens 15 paar, te hebben, dit is per soort verschillend. Een volwassen aardkruiper schijnt dan 57 paar poten te hebben als maximaal aantal. Deze op de foto is dus nog niet volwassen: als ik goed geteld heb heeft deze 37 paar poten. Kenmerkend is de loop: al die pootjes worden in een ritmisch golvend patroon bewogen terwijl het diertje zich verplaatst
Ze komen voor in heel Europa en leven verborgen in het donker, onder de grond of onder een voorwerp zoals dus schors waar ik deze onder vond. Ze vreten niet aan planten, maar zijn actieve jagers. Op het menu van deze duizendpoot staan kleine bodemdiertjes, geleedpotigen en soms ook regenwormen. Het zijn in die zin dan ook nuttige dieren.
De vrouwtjes vertonen een soort broedzorg: na het leggen van de 50-60 eitjes wachten ze tot alle eitjes uitgekomen zijn. Soms likken ze ook hun eitjes schoon tegen uitdroging en schimmels.
Nadat ik snel een aantal foto’s genomen had, heb ik het stuk schors weer netjes op z’n plaats gelegd